Mercedes W202 Strona Główna Mercedes W202
Forum w202.pl Klasy C

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TEMPOMAT
Autor Wiadomość
Larwa 
Crazy Star


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 22 Kwi 2009
Posty: 439
Skąd: Pruszków
  Wysłany: 17 Maj 2009, 08:53   

Czy to prawda, że używając tempomatu zmniejsza się zużycie paliwa??

Mam w208 i od niedawna przeprosiłam się z tym fajnym urządzonkiem, nie żałuję, chociaż początki były stresujące - jejku samochód sam jedzie :shock:
_________________
Stylowy Kącik - porcelana rosyjska, stylowe artykuły dekoracyjne :)
Gość dla Ciebie zniżka :D
 
 
 
Tońcio 


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 223
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 17 Maj 2009, 09:06   

Nie mozna jednoznacznie stwierdzic ze jazda na tempomacie zmniejsza zuzycie paliwa... Jest to uwarunkowane charakterystyka drogi ktora jedziesz... Jesli odcinki drogi beda w miare plaskie (bez wiekszych wzniesien) zaoszczedzisz... Roznice ktore zaobserwujesz beda naprawde niewielkie... Ale komfort i swoboda ktore daje nam to urzadzenie powinno nam zrekompensowac nawet lekka nadwyzke zuzycia paliwa... :D
Oczywiscie mowa o autostradach :D
Na drogach lokalnych to raczej bez sensu :)
_________________
C 2.5TurboDiesel 96Esprit Brilliant Silver Metalic
Ostatnio zmieniony przez Tońcio 17 Maj 2009, 14:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
G.


Pomógł: 93 razy
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 4550
Wysłany: 17 Maj 2009, 13:15   

I tylko tak naprawdę w PL jest niewiele miejsc, gdzie tempomat się przydaje. Mam tutaj na myśli nasze przepiękne autostrady, powrót z Czmońca był bardzo relaksujący :-)

Niskie spalanie uzyskujemy przez równomierną jazdę, bez gwałtownych zmian w prędkości. Tempomat do tego niepotrzebny :-)
 
 
Larwa 
Crazy Star


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 22 Kwi 2009
Posty: 439
Skąd: Pruszków
Wysłany: 6 Czerwiec 2009, 12:32   

Ale myk w manualu z tym tempomatem :D można zmieniać biegi i się nie wyłącza :) hmmm
_________________
Stylowy Kącik - porcelana rosyjska, stylowe artykuły dekoracyjne :)
Gość dla Ciebie zniżka :D
 
 
 
broncolus 

Dołączył: 30 Gru 2015
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: 31 Sierpień 2016, 15:55   

Sam dołożyłem u siebie tempomat z funkcją lim i niestety ta funkcja nie działa. Dioda na wajsze się świeci, ale na zegarach LIM nie jest podświetlane (pod kątem widać, że jest). Przy zmianie biegów niestety też się wyłącza.
Wiecie co mogłem zrobić nie tak, czy ewentualnie coś trzeba jeszcze aktywować przez komputer?? :(
_________________
Mercedes-Benz C200 W202T Kompressor Elegance '97
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14