Mercedes W202 Strona Główna Mercedes W202
Forum w202.pl Klasy C

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mercedes nie odpala
Autor Wiadomość
Mat.kap 

Dołączył: 02 Paź 2021
Posty: 5
Skąd: Wrocław
  Wysłany: 2 Październik 2021, 17:08   Mercedes nie odpala

Witam
Mój merolek odmówił posłuszeństwa (c180 LPG 95 rok). Zaczęło się od wypadającego zapłonu. Następnie całkiem rzucił palenie. Na kompie wskazywało czujnik położenia wału. Wymieniłem, dalej nie odpala. Kupiłem następny i efektu brak. Kupiłem używkę oryginał efektu brak. Silnik tylko kręci. Brak iskry. Pompa paliwa działa. Sprawdziłem czujnik kręcąc silnikiem i podłączając miernik. Zmienia wartość pomiaru. Następnie mechanik nakierował mnie na uszkodzonego pmsa. Znalazłem o tych samych numerach (Siemensa) i wymieniłem. Nie odpala. Dalej to samo. Komputer wskazuje cały czas błąd czujnika położenia wału. Podczas kręcenia pokazuje również aktualną wartość wynoszącą 0. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryźć? Zakładam, że problemem jest brak odczytu obrotów silnika.
 
 
kubus838 

Pomógł: 52 razy
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 1247
Skąd: Polska
Wysłany: 3 Październik 2021, 08:37   

Witam
Skoro już tyle sprawdziłeś to jeszcze sprawdź same kable i konektory. Może któryś jest załamany, ukręony.

robert
_________________
C220 CDI Esprit 2000 Rok kombi - WDB2021931F962917
 
 
Mat.kap 

Dołączył: 02 Paź 2021
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 3 Październik 2021, 14:43   

Konektory na pms'ie oczyszczone i spryskane kontaktem. Pytanie, w którym miejscu szukać uszkodzenia wiązki? Od której wiązki warto zacząć (do pms'a są podłączone dwie wtyczki 2)? Nie wiem jak to ugryźć. Na forum nie znalazłem nic, co by pasowało do moich objawów. Obstawiam, że problemem braku iskry jest brak odczytu obrotów silnika, który z kolei nie wiem dlaczego nie wskazuje wartości.
 
 
kubus838 

Pomógł: 52 razy
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 1247
Skąd: Polska
Wysłany: 3 Październik 2021, 15:08   

Sprawdź po kolei kabelek za kabelkiem od czujników na silniku. Przy zabrudzeniach takich jak w samochodzie to kontakt raczej jest za delikatny - u mnie nie pomógł. Ja u siebie styki pryskałem wd40. Kontakt bardzo dobrze myje ale styki w obwodach elektronicznych, płytkach drukowanych które nie pracują w takich warunkach.

robert
_________________
C220 CDI Esprit 2000 Rok kombi - WDB2021931F962917
 
 
Abdul 


Pomógł: 194 razy
Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 3889
Skąd: Kraków
Wysłany: 3 Październik 2021, 20:34   

Wiązkę miałeś robiona w tym aucie?
_________________
EX: W202 C180 Esprit '96 WDB2020181A395981
Mój Czesiek

EX: E39 3.0iA Touring '00 GV40725
Mój Batmobil

S211 E320 4-matic '04 WDB2112821X123497
Mój Lord

 Pomogłem?
 
 
Mat.kap 

Dołączył: 02 Paź 2021
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 3 Październik 2021, 21:30   

Tylko przy wtrysku paliwa.

[ Dodano: 19 Październik 2021, 18:51 ]
Merolek dalej nie odpala. Brak iskry, pompka paliwa działa ale świece suche. Brak obrotów silnika. Jak zdiagnozować uszkodzonego pms'a? Być może ten co kupiłem też był uszkodzony.
 
 
kamil_0793 

Pomógł: 73 razy
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 2447
Skąd: Wrocław/Strzegom
Wysłany: 26 Październik 2021, 21:17   

Dzień dobry,

tak, jak pisał Abdul, zacząłbym od sprawdzenia wiązki elektrycznej silnika, czy nie jest przegrzana i popękana.
_________________
Moja Perełka WDB2020181A050858
W210 E55 AMG T WDB2102741B064411
 
 
 
Mat.kap 

Dołączył: 02 Paź 2021
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Czerwiec 2022, 22:06   

Uaktualnienie. Mercedes dalej nie odpala. Zrobiłem całą wiązkę, która idzie na wtryski, cewki. Od cewek również wymieniłem przewody. Dalej brak iskry i brak wtrysku paliwa. Paliwo do listwy dochodzi. Na wytryskach mam 12v na zapłonie. Do cewek również dochodzi 12v. Kamera sprawdziłem koło zamachowe (chodzi mi o te płetwy). Wyglądają na całe. Z nowych tematów wyczytałem, że po otworzeniu samochodu, powinny migać diody w lusterku. W moim przypadku nie migają. Kluczyk scyzoryk na podczerwień bez pestki w obudowie. Rozmontowałem go. Switch był odlutowany. Przylutowałem, zsynchronizowałem i centralny zamek działa ale diody w lusterku nie świecą. Kupiłem takie śmieszne urządzenie diagnostyczne (puszka z diodą LED) zczytujacą sygnały błyskowe. Wybłyskała "brak prędkości obrotowej wału korbowego". Czy immobilizer w tym samochodzie blokowal informacje o obrotach silnika?

[ Dodano: 2 Lipiec 2022, 11:22 ]
Kupiłem kolejny moduł zapłonowy. Założyłem, przemierzyłem - wszystko jest ok. Kręcę i nic. Nie podaje paliwa wtryskami, nie ma iskry. Jakby dalej nie widział obrotów. Kończą mi się pomysły. Zrzucam skrzynie i wyciągam koło zamachowe. Może z nim coś nie tak. Kamera nie pozwoliła mi obejżeć tego elementu dokładnie. Ewentualnie czujnik położenia ale zmieniłem go 2 razy i nic. Nie chce wierzyć, że wszystkie części, które kupuje są niesprawne. Coś musiałem pominąć. Może immobilizer? Nie wiem do końca jak on działa. W momencie kręcenia blokuje pmsa? Odcina zapłon czy paliwo? Ten samochód spędza mi sen z powiek.

[ Dodano: 9 Lipiec 2022, 15:19 ]
Odzyskałem iskrę. Na plaka zagaduje. Nie podaje dalej paliwa (w sensie nie otwiera wtrysków). Ktoś ma jeszcze pomysły? Do listwy dochodzi paliwo pod ciśnieniem. Tak myślałem, że może w momencie wymiany wiązki pomyliłem + z - na wszystkich wtryskach i z tąd problem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,101 sekundy. Zapytań do SQL: 10