Mercedes W202 Strona Główna Mercedes W202
Forum w202.pl Klasy C

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak podladowac aku?obsluga prostownika
Autor Wiadomość
paulaner 

Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 24
Skąd: Walbrzych
  Wysłany: 11 Styczeń 2009, 16:46   jak podladowac aku?obsluga prostownika

witam,
moze brzmi smiesznie,ale nie mialem okazji sie wczesniej tym bawic.Zanim cos zrobie zle zapytam sie Was.Mam taki akumulator jak na zdjeciu i prostownik pozyczony.Jak to wszystko popodpinac i ile sie musi ladowac?Tzn plusowy kabel do + i minosuwy do-To to wiem.Ale prostownik ma jakis przelacznik 6V-12V.Teraz aku jest podlaczony i wskazuje to co widac.Jak przelacze na 6V to niec nie pokazuje.Dodam, ze aku jest calkowicie wyladowany,ale nie jest stary.Ma ok.1,5roku.

DSCN4297.JPG
Plik ściągnięto 298 raz(y) 41,91 KB

DSCN4294.JPG
Plik ściągnięto 299 raz(y) 60,93 KB

 
 
Jary 

Pomógł: 40 razy
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 2349
Skąd: Toruń / okolice
Wysłany: 11 Styczeń 2009, 18:41   

paulaner napisał/a:
Jak przelacze na 6V to niec nie pokazuje.


To nie przełączaj, bo aku masz 12V przecież, prostownik trochę za słaby ( 4A), też naładuje co prawda, myślę że 48 h wystarczy, inaczej mówiąc odłącz jak wskazówka amperomierza spadnie na "0" .
_________________
MB W202, C 220D-był, jest W163 ML270
Wiem, że nic nie wiem.
 
 
G.


Pomógł: 93 razy
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 4550
Wysłany: 11 Styczeń 2009, 18:43   

To proste: podłączasz kable, ustawiasz na 12V i jazda. Prostownik sam dobierze prąd ładowania. Najlepiej zostaw całość na noc, rano aku powinien być naładowany do takiego stopnia, aby dało się bez problemu odpalić samochód. Jeśli masz możliwość odkręcenia korków aku, to warto je odkręcić na czas ładowania. Ale nie w każdym aku taka możliwość istnieje.
 
 
paulaner 

Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 24
Skąd: Walbrzych
Wysłany: 11 Styczeń 2009, 18:50   

oki!dzieki wam za wskazowki!laduje sie juz na 12V.korki odkrecilem, bo jakos tak mi sie kiedys o uszy obilo, ze lepiej odkrecic.mam nadzieje, ze chaty do rana nie spale :P
Zobyczymy czy gablota jutro odpali :roll:

pozdrawiam
 
 
bubu_piotr 
TAXI DRIVER


Pomógł: 153 razy
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 1174
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 03:04   

paulaner,
Jak aku będzie ciepły to będzie miał dość. Elektrolit zacznie "puszczać bąki" :P to też dość !
_________________
C200 CDI' 1999 SEDAN w ELEGANCIE
VIN : WDB2021341A794554

 
 
Gerri 

Pomógł: 45 razy
Dołączył: 30 Mar 2006
Posty: 1255
Skąd: Limerick
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 07:25   

bubu_piotr napisał/a:

Jak aku będzie ciepły to będzie miał dość. Elektrolit zacznie "puszczać bąki" :P to też dość


Nieprawda. Jeżeli akumulator będzie ładowany zbyt silnym prądem to (pomimo że będzie nienaładowany) również będzie się grzał i silnie gazował.
 
 
paulaner 

Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 24
Skąd: Walbrzych
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 16:19   

bubu_piotr napisał/a:
paulaner,
Jak aku będzie ciepły to będzie miał dość. Elektrolit zacznie "puszczać bąki" :P to też dość !


Po ok.20godz.ladowania, aku nie wydawal z siebie zadnych podejrzanych dzwiekow.Tj.nie kichal,nie pierdzial :D ,nei byl cieply i nic sie nie gotowalo :roll: i wskazowka pokazwala tak jak na samym poczatku czyli 2.No ale odpielem go wlozylem do auta i zapalil! To sie chyba naladowal, nie :?: :!:
 
 
G.


Pomógł: 93 razy
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 4550
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 18:06   

paulaner napisał/a:
To sie chyba naladowal, nie :?: :!:

Czy naładował w pełni, to nie wiem. Raczej nie :-) Ale skoro wystarczyło mu siły aby odpalić auto, to możesz spać spokojnie. O ile ładowanie i sam aku w :mb: masz sprawne ;-)
 
 
godaC 
godaC


Pomógł: 78 razy
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 731
Skąd: 26-340
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 19:16   

Z tego co wiem to akumulator ładuje się ;10% mocy przaz 10 godzin lub5%mocy przez 20 godz. czyli akumulator 88Ah- 8,8A przez10 godz.lub 4,4A przez20godz. Im dłuższe ładowanie tym prąd (A)mniejsze :wink:

[ Dodano: 12 Styczeń 2009, 19:18 ]
PS, Ten prostownik ma tylko 4A.
_________________
C 180 ESPRIT WDB2020181A245229
Astra I -EX
C 180 ELEGANCE WDB2020181A269483 -EX
i insze pojazdy
 
 
paulaner 

Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 24
Skąd: Walbrzych
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 19:23   

godaC napisał/a:
Z tego co wiem to akumulator ładuje się ;10% mocy przaz 10 godzin lub5%mocy przez 20 godz. czyli akumulator 88Ah- 8,8A przez10 godz.lub 4,4A przez20godz. Im dłuższe ładowanie tym prąd (A)mniejsze :wink:

[ Dodano: 12 Styczeń 2009, 19:18 ]
PS, Ten prostownik ma tylko 4A.


czyli by sie zgadzalo, bo skoro prostownik ma tylko 4A i ladowalem go ok.20 godzin to mu duzo nie braklo do pelnego doladowania. :D Tylko dlaczego wskazowka nie drgnela ani milimetra? :idea:
Ja sie tam na pradach wyjatkowo nie znam stad moje zainteresowanie tym sprytnym urzadzeniem jakim jest prostownik! :P
Wazne, ze nic nie wybuchlo :lol:
 
 
oliva 


Pomógł: 122 razy
Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 1074
Skąd: Siedlce
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 20:26   

paulaner napisał/a:
Tylko dlaczego wskazowka nie drgnela ani milimetra?


a czy podczas podłączania i odłączania wskazówka rusza się (góra, dół), bo może zepsuty wskaźnik i na stałe pokazuje 2A?

Pozdrawiam
_________________
Był Mercedes C200 T CDI '98 AUTOMAT
 
 
godaC 
godaC


Pomógł: 78 razy
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 731
Skąd: 26-340
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 20:30   

Przy ładowaniu akumulatora wydziela się WODÓR :!: ,jest to gaz lekki unoszący się tylko do gory .Dlatego należy uwazać by nie przykrywac akumulatora. BO gdybyś nad ładujacym się akumulatorem zainstalował tzw.mały spadochron to wodór wnim zebrany gdyby dostał iskrę to pier......cie jest niezłe.
_________________
C 180 ESPRIT WDB2020181A245229
Astra I -EX
C 180 ELEGANCE WDB2020181A269483 -EX
i insze pojazdy
 
 
paulaner 

Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 24
Skąd: Walbrzych
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 20:31   

oliva napisał/a:
a czy podczas podłączania i odłączania wskazówka rusza się (góra, dół), bo może zepsuty wskaźnik i na stałe pokazuje 2A?


tak,tak!wskazowka reaguje na podlaczenie i odlaczenie, a wiec jest raczej sprawna.
 
 
godaC 
godaC


Pomógł: 78 razy
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 731
Skąd: 26-340
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 20:37   

Może być zepsuty,lecz jezeli na poczatku ładowania było np.6 a teraz 2 i prostownik sie nie spalił to idzie ku dobremu :)
_________________
C 180 ESPRIT WDB2020181A245229
Astra I -EX
C 180 ELEGANCE WDB2020181A269483 -EX
i insze pojazdy
 
 
Marcin13736 
MBmiłośnik


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 466
Skąd: Łódzkie
Wysłany: 12 Styczeń 2009, 20:55   

Dobra to tak od strony elektrycznej. Akumulator można ładować prądem nawet 20- 30 A, bo tyle może pobierać duży akumulator od czołgu. Najważniejsze jest napięcie. Nie wolno przekraczać 14,5V. Przy całkowitym rozładowaniu akumulatora zalecane jest ładowanie napięciem nawet 16,5V ale niskim prądem max 0,1 X pojemność Ah. Powyżej 14,7V następuje efekt przeładowania ogniw i powodowanie gazowania elektrolitu....

Pozdrawiam
_________________
C-250TD 150KM '97- ex
E-320 PB automat. '00
Z przodu gwiazda z tyłu gwiazda, no i ta JAZDA
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,057 sekundy. Zapytań do SQL: 11