Mercedes W202 Strona Główna Mercedes W202
Forum w202.pl Klasy C

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: G.
4 Luty 2010, 09:47
Wymiana oleju w ASB 722.6
Autor Wiadomość
polofix 
polofix

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 2062
Skąd: Turek/Dobra

Wysłany: 5 Sierpień 2017, 14:27   

Witam wszystkich.
Mam pytanie. Do którego numeru seryjnego [daty produkcji samochodu] skrzyni był korki spustowe w konwerterze?
Podobno w 1999r zlikwidowali korek. Ja mam właśnie z tego roku samochód i nie wiem czy go ma.
 
 
 
Pioterek 

Pomógł: 305 razy
Dołączył: 21 Paź 2007
Posty: 2857
Skąd: Giżycko
Wysłany: 5 Sierpień 2017, 20:07   

polofix, szósty post tego tematu autorstwa Camel-a jest odpowiedzią na Twoje pytanie :roll:
_________________
Piotr
W114 230/8 Automatic '72 - w częściach
W124 300D '87 - ojcowy
S202 C250 Turbodiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex
 
 
 
polofix 
polofix

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 2062
Skąd: Turek/Dobra

Wysłany: 5 Sierpień 2017, 22:48   

Pioterek napisał/a:
polofix, szósty post tego tematu autorstwa Camel-a jest odpowiedzią na Twoje pytanie :roll:

Aż mi wstyd. Popełniłem gafę. I to chyba przez to że nie czytam nic grubym drukiem, bo na form traktuję to że to jakiś podpis itp [oczywiście tylko gdy szybko czytam] Złapałem się na tym.
Czyli ja korek mam bo jest z pierwszej połowy 1999r
Chyba nie jest ważne że to 430 ML. Mam nadzieję.
 
 
 
nordyk

Dołączył: 23 Gru 2017
Posty: 2
Skąd: Tarnów
Wysłany: 23 Grudzień 2017, 11:40   

Czy po dolaniu kolejnych 4 litrów oleju zatrzymaniu silnika i dodaniu jeszcze 1 litra oleju i ponownym odpaleniu i przeżucaniu P n R itd będzie jeszcze wypłynął olej tym szlauchem ? W instrukcji jest napisane, że jak przezucimy wajchą i potrzymamy wajchę na kazdym biegu 5-7 sek silnik gasimy zakrecamy przewód i sprawdzamy olej. Przecież chyba wypłynie ten olej podczas tej operacji i trzeba znowu dolać ze 3-4 litry ?
 
 
wojtekjasiek 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Sie 2013
Posty: 565
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 5 Kwiecień 2019, 21:48   

Witam. Przebrnąłem przez wszystkie strony i z racji, ze od ostatniego posta minęło trochę to mam pytanie dotyczące normy oleju. Na początku wątku jest mowa o normie mb236.10
W miarę lektury kolejnych stron dochodzą nam już 236.12 i 14. Jak ma się sprawa na chwile obecną, jakieś najnowsze normy, czy do skrzyni 722626 można wedle uznania lac każdy z nich
_________________
Mercedes W 210 3,2 CDI WDB2100261A978155
MERCEDES W 202, C 250TD WDB2021881F414194
 
 
polofix 
polofix

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 2062
Skąd: Turek/Dobra

Wysłany: 5 Kwiecień 2019, 21:59   

Ostatnia, najnowsza norma mówi o 236.14, i jej trzeba się trzymać. Najtaniej wychodzi Fuchs titan, 4l za nieco ponad 100zł.
 
 
 
wojtekjasiek 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 04 Sie 2013
Posty: 565
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 5 Kwiecień 2019, 22:05   

Myślałem o oryginale Mb ale sprawdzam teraz: 300 za 5 litrów. Nie mało.
_________________
Mercedes W 210 3,2 CDI WDB2100261A978155
MERCEDES W 202, C 250TD WDB2021881F414194
 
 
polofix 
polofix

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 2062
Skąd: Turek/Dobra

Wysłany: 6 Kwiecień 2019, 08:53   

wojtekjasiek napisał/a:
Myślałem o oryginale Mb ale sprawdzam teraz: 300 za 5 litrów. Nie mało.
Fuchs ma aprobatę MB, także można go spokojnie lać. Do tego sprzedawał oleje Mercedesowi, także to ta sama firma.
 
 
 
S.W.A.T

Dołączył: 04 Kwi 2009
Posty: 19
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Maj 2019, 11:32   

Cześć mam pytanie odnosnie:

sewan napisał/a:
Odkręcamy przewód powrotny dochodzący do obudowy skrzyni z chłodnicy (stojąc pod skrzynią przodem do kierunku jazdy po prawej ręce na górze skrzyni). Zakładamy koniec węża na odkręcony przewód, drugi koniec zanurzamy w starym spuszczonym oleju.


ma ktoś moze zdjecie bądź może wytlumaczyc na co zakladamy przewód? Na tą srube, ktora sie wkreca w obudowe skrzyni ?? czy na śrube?
_________________
W210 E300TD Avantgarde 99'
W201 190D 2.5 91'
W201 190E 2.0 89'
 
 
polofix 
polofix

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 2062
Skąd: Turek/Dobra

Wysłany: 31 Maj 2019, 20:00   

S.W.A.T napisał/a:
Cześć mam pytanie odnosnie:

sewan napisał/a:
Odkręcamy przewód powrotny dochodzący do obudowy skrzyni z chłodnicy (stojąc pod skrzynią przodem do kierunku jazdy po prawej ręce na górze skrzyni). Zakładamy koniec węża na odkręcony przewód, drugi koniec zanurzamy w starym spuszczonym oleju.


ma ktoś moze zdjecie bądź może wytlumaczyc na co zakladamy przewód? Na tą srube, ktora sie wkreca w obudowe skrzyni ?? czy na śrube?

http://www.jeepnieci.pl/dokumenty/wg_olej_crd.pdf
punkt 9. Z tym, że w Jeepie jest łatwiej, bo więcej miejsca. Trzeba odkręcić tą rurkę, i założyć na niego wąż o wiele większej średnicy, po to żeby weszła w niego też końcówka. No i napchnąć go dość głęboko, ponieważ rurka powrotna jest pozaginana.
Ta instrukcja od Jeepa dość stara i na niektóre rzeczy trzeba przymknąć oko.
 
 
 
S.W.A.T

Dołączył: 04 Kwi 2009
Posty: 19
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Maj 2019, 20:10   

Dzieki, przyda sie.
Natomiast nadal nie wiem na co nałożyc przewód do zlania, widziałem że montują jakies adaptery na to, jakie?

Tak wyglada śruba w skrzyni:


a tu wspomniany adapter:


Tylko co to za adapter i na co go nałożyc?
Czy nałozyć przewód do zlania na gwint z tej sruby M14??
_________________
W210 E300TD Avantgarde 99'
W201 190D 2.5 91'
W201 190E 2.0 89'
 
 
polofix 
polofix

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 2062
Skąd: Turek/Dobra

Wysłany: 31 Maj 2019, 22:51   

SWAT, masz wszystko jak na dłoni. Nawet nie trzeba zbytnio myśleć, tylko do dzieła.
 
 
 
S.W.A.T

Dołączył: 04 Kwi 2009
Posty: 19
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Maj 2019, 22:59   

No tak ale gdzie podłączyć ten wężyk, o to mi chodzi..nałożyć go na gwint śruby??
_________________
W210 E300TD Avantgarde 99'
W201 190D 2.5 91'
W201 190E 2.0 89'
 
 
polofix 
polofix

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 2062
Skąd: Turek/Dobra

Wysłany: 31 Maj 2019, 23:15   

S.W.A.T napisał/a:
No tak ale gdzie podłączyć ten wężyk, o to mi chodzi..nałożyć go na gwint śruby??
Nałożyć go na gwint, a drugi koniec np do bańki.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10